RUPTURA I ABLACIJA RETINE ILI ODIGNUĆE MREŽNICE

Ablacija mrežnice je naziv za odljepljenje određenog sloja mrežnice od njegove podloge

Ablacija mrežnice je naziv za odljepljenje određenog sloja mrežnice od njegove podloge. Prilikom ablacije, mrežnica pukne i stvori se rupica kroz koju ulazi očna vodica i odlijepi dio ili čitavu mrežnicu od očne pozadine. Riječ je o hitnom stanju, koje se treba operirati čim prije, idealno unutar 24 sata. Događa se rijetko, kod 1 od 10 tisuća osoba, uglavnom srednje životne dobi.

Ablacija mrežnice – rana dijagnoza i liječenje

Ablacija mrežnice najčešće nastaje kao posljedica puknuća (rupture) mrežnice do kojeg može doći kod kratkovidnosti (zbog „stanjenih“ stijenki oka i češćih perifernih degeneracija mrežnice), nakon operacije katarakte ili nakon ozljede oka. Ponekad tumor mrežnice može uzrokovati ablaciju bez razdora, poput proliferativne dijabetičke retinopatije.

 

Simptomi

Ablacija je potpuno bezbolna, a rani simptomi su tamne ili nepravilne pahuljice, plutajući oblici, pojave svjetalaca / munja / bljeskova i zamućenje vida. Kako su jedini simptomi poremećaji vida na jednom oku, a drugo oko je u pravilo još uvijek normalno, ponekad nažalost ostanu nezapaženi. Nakon toga može slijediti gubitak dijela vanjskog vidnog polja u bolesnom oku, koju pacijenti opisuju kao da je preko oka navučena tamna zavjesa. Kad odljepljenje dosegne centar vida ili makulu, što se može dogoditi unutar dan ili dva, vid postaje jako slab i ne može se više čitati niti prepoznavati osobe.

 

Diagnosticiranje

Ako osjetite bilo koji od opisanih simptoma, odmah se obratite liječniku. Ako se poremećaj zanemari, postoji opasnost od trajnog sljepila u bolesnom oku. U poliklinici Laser RI ablaciju uspješno otkrivamo pregledom oka instrumentom koji se zove oftalmoskop.

 

Liječenje

Kod ranog otkrivanja puknuća mrežnice, u slučajevima kada ablacija još uvijek nije nastala ili zahvaća periferiju mrežnice provodimo bezbolno liječenje modernim laserskim uređajem pri lokalnoj anesteziji.

Ako je ablacija mrežnice već značajnije proširena potrebna je operacija uz lokalnu anesteziju sa sedacijom (lijekovima za smirenje), što ju čini potpuno bezbolnom.

Ova vrsta liječenja pripada najsloženijim u oftalmologiji. Duljina liječenja ovisi o kompleksnosti i intezitetu promjena koje su nastupile uslijed odignuća mrežnice.

 

Oporavak

Nakon operacije pacijent može ići kući isti dan. Oporavak traje dva do tri tjedna, ovisno o težini stadija bolesti te o osnovnom stanju operiranog oka. Ako se liječenje obavi prije no što je ablacija zahvatila makulu luteu (središnji dio mrežnice), vid je obično dobro uščuvan. Proširi li se ablacija i direktan vid oslabi, tada će vid u nekoj mjeri biti trajno zamagljen, premda se obično čitavo vidno polje vraća na normalu. Potrebno je ukapavati kapljice i mast tijekom par tjedana, a oko mora biti zatvoreno samo jedan dan. Kontrolni pregledi se zakazuju dan nakon operacije, 7 dana nakon operacije i 2 do 3 tjedna nakon operacije.

 

Komplikacije

Nakon operacije ablacija mrežnice se ponovno javlja samo u malom broju slučajeva. No, postoji opasnost da će se ona razviti na drugom oku, pa je potrebno kontrolirati i to oko. Nakon velikih i dugotrajnih ablacija vidna oštrina bude nešto slabija. Potencijalne komplikacije nakon operacije su mrena i povišeni očni tlak, no događaju se u manjem broju težih slučajeva ablacije.

Bolesti oka:

Laserska korekcija vida i tretmani pomlađivanja
Ostvarite poklon bon od 555 kn na sunčane naočale u Optici "OKO" prilikom pregleda za lasersko skidanje dioptrije!

ŽELIM PREGLED OFTALMOLOGA