DIJABETIČKA RETINOPATIJA

Dijabetička retinopatija uzrokuje slabljenje vida, a u konačnici i sljepoću.

Rana dijagnoza i liječenje

Dijabetička retinopatija je oštećenje vrlo malih krvnih žila na mrežnici, koje nastaje kao posljedica djelovanja povećane razine šećera u krvi. Pucanjem krvnih žilica dolazi do gubitka protoka krvi i propuštanjem krvne tekućine u okolnim dijelovima mrežnice, bujanje novih krvnih žilica, stvaranje membrana unutar oka te povlačenje i ablaciju mrežnice, što uzrokuje slabljenje vida, a u konačnici i sljepoću. Bolest uzrokuje dijabetes, koji je vodeći uzrok sljepoće kod osoba između 20. i 65. godine života. Oko dijabetičara sklonije je nastanku različitih upala i degenerativnih procesa, a dijabetička retinopatija smatra se jednom od najtežih komplikacija. Kako do nje ne bi došlo, dijabetičarima se preporuča redovita kontrola očiju i to barem jednom godišnje. Pregled treba obavezno uključivati širenje zjenica i uvid u očnu pozadinu. Naime, u samom početku razvoja bolesti uobičajeno je da nemate nikakve simptome.

Uzrok

Rizik razvoja dijabetičke retinopatije imaju svi oboljeli od dijabetesa, a kako godine prolaze on postaje sve veći. Pacijenti koji imaju nereguliranu razinu šećera u krvi, s velikim oscilacijama, nalaze se u visokorizičnoj skupini.

 

Simptomi

Slabljenje vida je glavni simptom dijabetičke retinopatije. Uslijed povišene razine šećera, žilice postanu propusne, zbog čega nastaju točkasta krvarenja, izbočenja kapilara i može se pojaviti oteklina u makuli (žuta pjega), koja oštećuje štapiće i čunjiće kao i živčane stanice te dovodi do smanjenja vidne oštrine i iskrivljenja slike. Drugi razlog slabljenja vida je začepljenje krvnih žilica oka kod dugogodišnjeg dijabetesa. Riječ je težem stupnju dijabetičke retinopatije. Zbog smanjene opskrbe mrežnice kisikom, razvijaju se divlje krvne žile lošije kvalitete s nestabilnom stijenkom, koja često pukne te nastaje krvarenje u oku. Pacijenti ovo stanje opisuju kao da se spustila magla ispred oka ili vide lebdeće mrlje. Ako se stanje ne liječi, može uzrokovati odljepljivanje (ablaciju) mrežnice, što je vrlo opasno stanje opisano ovdje. Posljedica je potpuni gubitak vida.

 

Dijagnosticiranje

Dijabetičari koji redovito kontroliraju oko (ne samo vid) dijabetičku retinopatiju mogu otkriti vrlo rano, što iznimno olakšava izlječenje.
Pacijent kojemu se dijagnosticira dijabetička retinopatija, mora napraviti kompletan oftalmološki pregled koji uključuje provjeru vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled biomikroskopom i detaljan pregled očne pozadine.
U Poliklinici Laser RI, uz navedeno, radimo i pregled neinvazivnom beskontaktnom metodom laserskog snimanja mrežnice i očnog živca – optičkom koherentnom tomografijom (OCT). Pretraga je potpuno bezbolna i ne šteti oku, a otkriva najsitnije promjene u oku.

 

Liječenje

Ovisno o dijagnozi, prvi stadiji bolesti se liječe laserskom terapijom i/ili intravitrealnim injekcijama iz grupe anti-VEGF lijekova. Kod uznapredovale bolesti, gdje novostvorene žilice i ožiljci bujaju i krvare u oko te uništavaju i odlijepljuju retinu, jedini je način liječenja operacijom – vitrektomijom.

Anti-VEGF terapija “zaustavlja“ rast novih krvnih žilica u oku. Injekcije je potrebno primati jednom mjesečno tijekom nekoliko mjeseci ili godina, daju se u lokalnoj anesteziji i potpuno su bezbolne. Smatraju se boljom metodom od laserske terapije jer ne oštećuju okolno zdravo tkivo. Terapije prvenstveno za cilj imaju stabilizaciju postojećeg vida, a često postižu i poboljšanje. Pacijent dobiva povez preko oka do sutradan, kada je kontrola.

Lasersko liječenje obično nastupa nakon postizanja poboljšanja vida anti-VEGF terapijom čime se trajno konzervira postojeće stanje. Prilikom primjene lasera može se osjetiti manja neugoda poput peckanja u oku. Kod većine slučajeva liječenje je potpuno bezbolno. Postupak traje između 15 i 20 minuta, nakon toga se oko ispire i pacijent ide kući.

Operacija oka (vitrektomija) je posljednje rješenje kojem se pribjegava pri liječenju težih oblika dijabetičke retinopatije. Zahvat je minimalno invazivan, izvodi se u lokalnoj anesteziji, može trajati i do 3 sata, potpuno je bezbolan, a pacijent može odmah ići kući. Pacijent dobiva povez preko oka te sutradan dolazi na kontrolu.

 

Oporavak

Nakon injekcija, kapaju se antibiotske i protuupalne kapljice tijekom nekoliko dana. Oporavak vida je postepen i može trajati mjesecima. Tretman najčešće treba ponoviti nakon mjesec dana.
Nakon tretmana laserom vid je mutan nekoliko sati. Tretman ponekad treba ponoviti, ovisno o stanju i veličini zahvaćenog područja.
Nakon operativnog zahvata oporavak je individualan. Traje dva do tri tjedna, ovisno o težini stadija bolesti te o inicijalnom stanju operiranog oka. Tijekom prva četiri tjedna oko može biti crveno, najčešće natečeno. Nakon operacije se koriste antibiotske, protuupalne kapi i masti do mjesec dana nakon operacije.

 

Komplikacije

Kod dugogodišnjih dijabetičara s nereguliranom šećernom bolesti, krvne žile u oko vrlo lako pucaju, te nakon vitrektomije može doći do komplikacija kao što su pojava sekundarnog glaukoma, infekcije, pojava hemoftalmusa ili keratopatije.

Bolesti oka:

Laserska korekcija vida i tretmani pomlađivanja
Ostvarite poklon bon od 555 kn na sunčane naočale u Optici "OKO" prilikom pregleda za lasersko skidanje dioptrije!

ŽELIM PREGLED OFTALMOLOGA