KERATOKONUS

Keratokonus uzrokuje slabljenje vida, deformaciju slike, kratkovidnost i bliještanje svjetla.

Rana dijagnoza i liječenje

Keratokonus je progresivno stanje izobličenja (konusni/čunjasti oblik) i stanjenja rožnice, koje može biti pravilno (jak astigmatizam) ili nepravilno. Posljedica keratokonusa je slabljenje vida, deformacija slike, kratkovidnost i bliještanje svjetla. Vid se u početku može ispraviti i naočalama, s napredovanjem bolesti posebnim kontaktnim lećama. U krajnjem stadiju (kod 20% bolesnika) napreduje do te mjere da je moguće riješiti samo transplantacijom rožnice. U Poliklinici Laser RI imamo dugogodišnje iskustvo u otkrivanju keratokonusa. U suradnji s Optikom OKO nudimo najširi izbor naočala i leća za keratokonus. Posebno bi izdvojili Rose K leće uz pomoć kojih se može korigirati vid u dosta nerješivih slučajeva. Kompletan pregled kao i kontrolne preglede izvodi liječnik mr. sc. Bernard Mrak, dr. med., oftalmolog sa dvadesetogodišnjim specijalističkim iskustvom.

 

Uzrok

Keratokonus je degenerativna bolest rožnice, koja se najčešće dijagnosticira u pubertetu, u pravilu zahvaća oba oka, ali najčešće jedno oko ima više izraženu progresiju bolesti. Pogađa oko jednu osobu na dvije tisuće stanovnika, češće kod muškaraca nego u žena. Točan uzrok keratokonusa još uvijek je nepoznat, ali se smatra da je povezan s lošom enzimskom aktivnošću unutar rožnice te da ima genetsku predispoziciju. Keratokonus može biti povezan sa snažnim trljanjem očiju (uslijed alergija i sl.), određenim očnim poremećajima (retinitis pigmentosa, prematurnom retinopatijom ili vernalnim konjunktivitisom), sistemskim bolestima (bolesti vezivnog tkiva, Downov sindrom) te ponekad nošenjem kontaktnih leća kroz nekoliko godina. Obično najviše napreduje u adolescentskoj dobi, potom se često stabilizira. Daljnje je napredovanje vrlo rijetko kod pacijenata starijih od 40 godina.

 

Simptomi

Keratokonus u početnom stadiju je teško zamijetiti jer nema posebnih simptoma. Često liječi različitim dioptrijskim naočalama i kontaktnim lećama, koje u početku ispravljaju vidnu oštrinu. No, kako keratokonus napreduje, a vid se i dalje pogoršava, pacijenti pristupaju proširenom oftalmološkom pregledu na kojem se bolest dijagnosticira. Simptomi uključuju zamagljen ili iskrivljen vid, povećanu osjetljivost na svjetlo, probleme s noćnim vidom te naglo pogoršanje ili zamućenje vida.

 

Dijagnosticiranje

U Poliklinici Laser RI za dijagnostiku i praćenje tijeka bolesti koristimo OCT-optičku koherentnu tomografiju prednjeg dijela oka i Pentacam analizu- kompjuteriziranu kornealnu topografiju.
Preporuka oboljelima od keratokonusa je ponavljanje pregleda barem jednom godišnje, kako bi se otkrila moguća progresija bolesti i prilagodilo liječenje.

 

Liječenje

Najraniji oblici keratokonusa mogu se dobro korigirati običnim naočalama. Ipak kod većine pacijenata s keratokonusom potrebne su posebne kontaktne leće i redovito praćenje progresije bolesti. U sklopu naše Optike OKO nudimo široki izbor naočala i leća za keratokonus poznatih svjetskih proizvođača najviše kvalitete od kojih možemo istaknuti Rose K leće uz pomoć kojih se može korigirati vid u dosta nerješivih slučajeva. U slučaju progresije keratokonusa danas se preporuča CXL metoda operacije tj cross linking operacija. Prilikom operacije učvršćuje se kolagena struktura rožnice kombinacijom B vitamina i UV svjetla. CXL metodas se može kombinirati s laserskom korekcijom dioptrije. Ako je došlo do dekompenzacije rožnice i ona je nepovratno izgubila svoju prozirnost, tada je perforativna transplantacija rožnice jedina metoda izbora za ove bolesnike.

Bolesti oka:

Laserska korekcija vida i tretmani pomlađivanja
Ostvarite poklon bon od 555 kn na sunčane naočale u Optici "OKO" prilikom pregleda za lasersko skidanje dioptrije!

ŽELIM PREGLED OFTALMOLOGA