LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE

Liječimo kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam…

Lasersko skidanje dioptrije

Odbacite naočale i kontaktne leće uz pomoć revolucionarne metode korekcije vida u Poliklinici Laser RI. Lasersko skidanje dioptrije je brza, jednostavna, trajna i potpuno sigurna metoda koja se primjenjuje već 30 godina širom svijeta te se smatra rutinskim zahvatom čak i za pilote i astronaute. Poliklinika Laser RI garantira vrhunske rezultate uz iznimno povoljnu cijenu koja se može usporediti s jednogodišnjim novčanim izdvajanjem za kontaktne leće, otopine i naočale. Što je najvažnije, laserska terapija rješava gotovo sve greške vida i radi se samo jednom. U manje od 5% slučajeva nakon nekoliko mjeseci ili godina može doći do povrata dioptrije, kojeg rješavamo kratkim zahvatom.

Svakako provjerite i naše popuste!

Što je lasersko skidanje dioptrije?

Od kraja osamdesetih do danas deseci milijuna ljudi širom svijeta su trajno otklonili dioptriju laserskom terapijom. Laserska refrakcijska kirurgija oka, popularno nazvana lasersko skidanje dioptrije, laserska operacija očiju ili laserska korekcija vida, naziv je za različite postupke (napredni PRK, LASIK, LASEK i sl.) kojima se dioptrija ispravlja laserskim oblikovanjem rožnice, odnosno prednjeg prozirnog dijela oka.

U Poliklinici Laser RI liječimo kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam i zamućenja rožnice najsuvremenijom Excimer laserskom tehnologijom. Excimer laser hladnog snopa svjetlosti ne oštećuje okolno tkivo i prilagođava se individualnim potrebama svakog pacijenta. Laserska zraka u dodiru s tijelom (stromom) rožnice raskida molekularne veze i isparava pojedine dijelove površine po strogo individualnom predlošku čime se iznimno precizno mijenja zakrivljenost rožnice i uklanja dioptrija.

Laserskim zahvatom želimo postići stanje emetropije ili normovidnog oka, što označava refrakcijsko stanje oka kod kojega se slika promatranog predmeta projicira točno na žutu pjegu mrežnice pa je stoga potpuno jasna.

 

Je li lasersko skidanje dioptrije rješenje za mene?

Stariji ste od 18 godina? Imate stabilnu dioptriju (u posljednjih 12 mjeseci se nije promijenila za više od 0,5)? Imate kratkovidnost do -10,0 dioptrija ili dalekovidnost do +5,0 dioptrija,astigmatizam do 5,0 dioptrija cilindra? Onda je lasersko skidanje dioptrije trajno rješenje za vaše probleme.

Nakon detaljnog predoperativnog pregleda, na kojeg se možete predbilježiti ovdje ili pozivom na broj +385 (0)51 410 033, znat ćemo Vam dati odgovor na pitanje jeste li kandidat za lasersku korekciju vida i možemo li postići idealnu vidnu oštrinu, odnosno 1,0. U iznimno malom broju slučajeva, kod pacijenata koji od ranije imaju slabovidnost, moguće je da se ne može postići taj ideal, no možemo doći jako blizu. Lasersko skidanje dioptrije se ne preporuča kod bolesti rožnice (keratokonus), glaukoma, katarakte (sive mrene), autoimunih bolesti vezivnog tkiva , imunodeficijencijskih bolesti. te trudnoće ili dojenja, također ako uzimate lijekove Accutane i Cordarone.

 

Kako se mogu pripremiti za predoperativni pregled?

Ako nosite naočale, ne trebate se posebno pripremati. Ako nosite meke kontaktne leće, morate biti bez njih tri dana prije zakazanog pregleda. Ako nosite meke cilindrične, polutvrde ili tvrde kontaktne leće, morate biti bez leća 8 dana, kako bi dioptrija bila precizno izmjerena i pregled rožnice obavljen na najkvalitetniji mogući način.

 

Kako izgleda predoperativni pregled?

Kako bismo utvrdili da ste dobar kandidat za lasersko otklanjanje dioptrije, potrebno je napraviti detaljan pregled u trajanju od oko sat i pol vremena. Za pristup zahvatu oko mora biti potpuno zdravo, tj. sve eventualne nepravilnosti, bolesti ili stanja trebaju biti precizno dijagnosticirane, te moraju biti ili izliječene ili dobro kontrolirane prije same operaciji uklanjanja dioptrije.

Nakon inicijalnog razgovora o povijesti bolesti, odredit ćemo točnu vidnu oštrinu, dominanto oko, očni tlak, količinu suznog filma (suza), broj endotelnih stanica, duljinu očne jabučice, veličinu zjenica na svjetlu i u mraku. Snimit ćemo rožnicu u cilju utvrđivanja njene debljine i mogućih nepravilnosti, odrediti aberacije oka (uzrokuju lošiji vid u slabije osvijetljenoj okolini, noću i u vrijeme sumraka) te napraviti detaljan pregled stražnjeg i prednjeg segmenta oka.

 

Kako se izvodi lasersko skidanje dioptrije?

Operacija laserskog skidanja dioptrije sigurna je i bezbolna. Izvodi se u kapljičnoj anesteziji i traje svega 5 do 10 minuta, od čega laser radi tek nekoliko sekundi, ovisno o dioptriji. U Poliklinici Laser RI operacije laserskog skidanja dioptrije izvode se na modernom, visokokvalitetnom laseru koji osigurava vrhunsku preciznost uklanjanja dioptrije, a skidaju se i nepravilnosti s površine rožnice, što rezultira kvalitetnim i preciznim vidom.

 

Je li lasersko skidanje dioptrije siguran zahvat?

Ovaj zahvat spada među najuspješnije operativne zahvate u medicini, a ujedno je i najčešći operativni zahvat u današnjoj oftalmologiji. Izuzetan napredak u sigurnosti i točnosti laserskog skidanja dioptrije možemo zahvaliti i velikom napretku “wavefront” tehnologije u posljednjem desetljeću, koja vam je dostupna u Poliklinici Laser RI. Laser je opremljen i sustavom praćenja oka u nekoliko dimenzija tako da pacijentov nemir i slučajna pomicanja oka ne utječu na sigurnost i preciznost zahvata.

 

 Koje su moguće komplikacije laserskog skidanja dioptrije?

Kako pri svakom operativnom zahvatu, tako su i pri refraktivnom, moguće su poteškoće i komplikacije, većinom prolaznog karaktera i ispravljive. Najčešća dva problema su hipo ili hiperkorekcija (dioptrija je preslabo ili prejako ispravljena). U oba slučaja poboljšanje i fino podešavanje dioptrije je moguće 3-6 mjeseci po početnom zahvatu.

Suho oko se češće javlja nakon LASIK operacije. Mogu se javiti umjerene smetnje kraćeg trajanja koje nastaju radi smanjene osjetljivosti rožnice neposredno po LASIK zahvatu. Kapanje umjetnih suza bez konzervansa neutralizirati će eventualne smetnje suhog oka dok se unutar nekoliko tjedana mehanizam suzenja Vaših očiju ne oporavi.

« Wrinkling« ili naboranje je rijetka poteškoća nakon LASIK zahvata, a pojavljuje se ako poklopčić (flap) nejednoliko prilegne. Nabori koji se pritom stvore mogu uzrokovati astigmatizam. Blaže promjene obično nestanu kroz 3-6 mjeseci, no u vrlo rijetkim slučajevima može biti potreban naknadni zahvat kako bi zagladili nabore.

Poteškoće noćnog vida (zablještenja i haloi) – nekada češći popratni efekti Excimer laserske korekcije, češći su u osoba sa širom zjenicom, osobito uz manju optičku zonu fotoablacije kod visoke kratkovidnosti. Moderni pristup laserskom zahvatu s dovoljnom širinom tretirane optičke zone uz suvremenu tehnologiju laserskog premodeliranja rožnice praktički je iskorijenio ove probleme.

Infekcija po laserskom zahvatu je nepredvidljiva i rijetka, pojavljuje jednom na 5000 pacijenata. Poslije operacije se zato kapaju antibiotske kapi. Vrlo su važni pregledi po operaciji kako bismo se uvjerili u pravilno cijeljenje oka.

 

Koliko traje oporavak nakon zahvata i koje su nuspojave?

Razliku u vidu ćete vidjeti trenutno, a vaš će se vid idućih mjeseci svakim danom poboljšavati. Oporavak vida traje svega nekoliko dana. Prolazna suhoća oka se javlja kod svih pacijenata i traje oko mjesec dana, a osjećaj se ublažava redovitim kapanjem umjetnih suza 6 do 8 puta dnevno. S operacije ćete izaći sa sunčanim naočalama koje prvi dan morate nositi i u zatvorenom prostoru, a vani prva dva tjedna nakon zahvata, u sunčanom primorju i planinskim krajevima preporuča se nošenje nekoliko mjeseci. Vrlo je važno ostatak dana nakon zahvata što više odmoriti zatvorenih očiju, čime se ubrzava oporavak i smanjuje osjećaj grebanja u oku. Preporučamo Vam da to vrijeme prespavate. Ako radite u uredu, možete se odmah nakon nekoliko dana vratiti na posao, dok ako radite u prašini ili vanjskim uvjetima, potrebno je strpiti se barem tjedan dana. Auto možete voziti već nakon dan-dva, no ipak preporučujemo da se upustite u vožnju tek kada se osjećate potpuno sigurno, obično 3 do 5 dana poslije zahvata. Preporučljivo je prvih tjedan nakon operacije izbjegavati sportove u kojima bi mogla nastati bilo kakva povreda oka. S naše strane ćemo osigurati siguran i uspješan oporavak kontinuiranim praćenjem kroz kontrole. Kontrolni pregledi su prvi, sedmi, trideseti i nakon 90 dana od operacije. Zatim se pacijentu preporučuje kontrola jedanput godišnje.

AKCIJA

Laserska korekcija vida i tretmani pomlađivanja
Ostvarite poklon bon od 555 kn na sunčane naočale u Optici "OKO" prilikom pregleda za lasersko skidanje dioptrije!

ŽELIM PREGLED ZA LASERSKO SKIDANJE!