MAKULARNA DEGENERACIJA

Makularna degeneracija je progresivno kronično propadanje žute pjege i trenutačno jedan od najzastupljenijih uzroka gubitka vida.

Makularna degeneracija je progresivno kronično propadanje žute pjege i trenutačno jedan od najzastupljenijih uzroka gubitka vida. Iako se od makularne degeneracije ne može u potpunosti oslijepiti, kvaliteta vida je tako loša da pacijenti često ne mogu funkcionirati bez pomoći druge osobe. Za osobe s uznapredovanom makularnom degeneracijom se kaže da gledaju sugovornika u oči, ali mu ne vide lice, nego samo kosu i ramena.

Makularna degeneracija je bolest osoba starije dobi

Smatra se da najmanje 1 od 100 osoba starijih od 65 godina ima teškoće s vidom uzrokovane degeneracijom žute pjege, dok je kod osoba starijih od 80 godina taj broj znatno veći. Makularna degeneracija je bolest središnjeg dijela mrežnice, takozvane makule, koja se u pravilu javlja kod osoba starije životne dobi, a koja rezultira gubitkom vida u središtu vidnog polja. Bolest otežava i onemogućava čitanje i prepoznavanje lica, iako preostali periferni vid omogućava ostale svakodnevne aktivnosti. Faktori rizika, osim dobi, su pozitivna obiteljska anamneza, pušenje te povišen krvni tlak i masnoće.

 

Suhi i vlažni oblik

Makularna degeneracija ima suhi i vlažni oblik. Iz suhog nastaje vlažni oblik bolesti, koji se može javiti u bilo kojem trenutku. Bez obzira na to o kojem je obliku makularne degeneracije riječ, često nastaje nepopravljivo i nepovratno oštećenje vida. Kod suhe forme, gdje je makula stanjena, vid pada postupno i obično sporo. Kod vlažnog oblika makularne degeneracije pacijenti navode kako im se u kratkom razdoblju vid znatno pogoršao.

 

Dijagnosticiranje

Rano otkrivanje bolesti iznimno je važno za uspješnost daljnje terapije. Poliklinika Laser RI među prvima se u Rijeci i okolici počela baviti liječenjem ove bolesti, te posjeduje bogato iskustvo u ranom dijagnosticiranju i provođenju terapije. Za dijagnosticiranje bolesti koristimo najmoderniju tehnologiju- optičku koherentnu tomografiju (OCT), kojom se na potpuno bezopasan i bezbolan način snima makula, što daje vrlo jasnu sliku stanja makule i upućuje na to o kojem je obliku bolesti riječ – suhom ili vlažnom.

 

Liječenje

Prije desetak godina došlo je do revolucije u liječenju vlažne forme makularne degeneracije, dok je suhi oblik nažalost i dalje neizlječiv, no može se usporiti proces slabljenja vida.

Kod liječenja vlažnog oblika makule, tzv anti-VGF ljekovi, koristi se lijekovi koji sprječavaju rast i stvaranje novih krvnih žilica ispod makule, odnosno curenje tekućine i krvi koji uzrokuju loš vid. Postupak je u potpunosti bezbolan. Lijek se daje direktno u oko uz prethodnu lokalnu anesteziju u obliku kapi za oči. Oporavak je trenutan i pacijent odmah ide kući. Terapija uključuje tri injekcije, koje se daju u razmaku od mjesec i pol dana, nakon čega se evaluira uspješnost terapije i po potrebi ponavlja. Uspješnost terapije ovisi o ranom dijagnosticiranju bolesti. S duljinom trajanja bolesti, opada i efekt injekcija, no dobra je vijest da danas na tržištu postoji više lijekova i više mogućnosti za uspješnije liječenje. Nakon terapije pacijent dobiva antibiotske kapi zbog sprječavanja potencijane infekcije oka, koja se događa kod manje od 1 na 1000 pacijenata.

Za liječenje suhog oblika degeneracije makule koriste se vitaminski kokteli, koji se piju u obliku kapsula, a mogu smanjiti napredovanje bolesti za oko 25 posto.

Bolesti oka:

Laserska korekcija vida i tretmani pomlađivanja
Ostvarite poklon bon od 555 kn na sunčane naočale u Optici "OKO" prilikom pregleda za lasersko skidanje dioptrije!

ŽELIM PREGLED OFTALMOLOGA