GLAUKOM

Glaukom nema simpotoma, a jedan je od glavnih uzroka sljepoće u svijetu.

Glaukom, često nazvan „zelena mrena“ i „tihi ubojica vida“, bolest je koja u početku nema nikakvih simptoma, a jedan je od glavnih uzroka sljepoće u svijetu. Riječ je o kroničnoj bolesti oba oka, koja često rezultira oštećenjima očnih živaca. Direktno je povezan s visokim očnim tlakom, no on nije jedini uzrok. Rana dijagnoza i liječenje može smanjiti ili spriječiti oštećenje živaca, a time i gubitak vida. Danas se većina glaukomskih pacijenta tek slučajno otkrije prilikom pregleda. Stoga je vrlo važno da Vaše oči redovno ispitujete i mjerite očni tlak. Poliklinika Laser RI opremljena je vrhunskom dijagnostičkom opremom.

Rana dijagnoza i liječenje

Uzrok

Povišeni očni tlak važan je faktor rizika za razvoj glaukoma, a nastaje kao posljedica neravnoteže između stvaranja i otjecanja očne vodice iz oka. Tlak se prenosi na sve dijelove oka i pritišće vidni živac, koji se vremenom oštećuje.

Neke osobe oštećenja živaca razviju, iako nemaju visoki očni tlak, dok ga druge osobe imaju godinama, a da pritom ne dolazi do oštećenja. U rizičnoj skupini su osobe starije od 60 godina te osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i dijabetesa te kojima netko u obitelji boluje od glaukoma. Smatra se da između 2 i 5% osoba iznad 40 godina boluje od glaukoma, dok taj broj raste s godinama te kod starijih od 65 godina iznosi od 10 do čak 30%.
Glaukom može nastati i kao posljedica operacija, teških upala i trauma oka.
Manji broj djece može imati glaukom, a neka djeca mogu čak i biti rođena sa tom bolesti ili ju razviti u prvih par godina života. Djeca, nažalost, obično nemaju nikakvih simptoma.

 

Simptomi

U većini slučajeva glaukom nema primjetne simptome i znakove osim postupnog gubitka vida. Najčešći tipovi glaukoma, otvorenog kuta i zatvorenog kuta, imaju različite simptome.

U prvom slučaju najčešći simptomi su postupni gubitak vida u oba oka te tunelski vid u poodmakloj fazi bolesti.

Glaukom zatvorenog kuta se očituje kroz oštru bol u oku, mučnine i povraćanje, nagle vizualne poremećaje, zamagljeni vid i crvenilo oka. Pojavljuje se naglo i treba hitno liječenje.

 

Dijagnosticiranje

Redovni pregledi očiju su ključni za rano otkrivanje glaukoma. Pravovremenim liječenjem moguće je u potpunosti izbjeći teže komplikacije bolesti. Preporuka osobama starijima od 40 godina, koje ne spadaju u rizičnu skupinu, je obavljanje kompletnog pregleda oči svakih tri do pet godina.
Ako imate neke od simptoma, nemojte čekati s odlaskom liječniku. Riječ je o hitnom stanju koje može uzrokovati trajna oštećenja.
U Poliklinici Laser RI pregled za glaukom počinje općim oftalmološkim pregledom u sklopu kojeg mjerimo očni tlak i pregledavamo očni živac, mjerimo debljinu rožnice (radi preciziranja visine očnog tlaka) i očni ugao (gonioskopija), te radimo analizu vidnog polja. Potom slijedi pregled neinvazivnom beskontaktnom metodom laserskog snimanja mrežnice i očnog živca – optičkom koherentnom tomografijom (OCT). Pretraga je potpuno bezbolna i ne šteti oku, a otkriva najsitnije promjene u oku. OCT pretraga je ključna u ranoj dijagnostici glaukoma jer sama vrijednost očnog tlaka nije dovoljna za postavljanje dijagnoze.

 

Liječenje

Glaukom se ne može izliječiti, a šteta koja je već uzrokovana tom bolešću se ne može popraviti. Zato su za eventualnu preciznu promjenu terapije izuzetno važni pravilni kontrolni pregledi. Moguće je liječenje korištenjem lijekova koji snižavaju očni tlak, laserskim tretmanom ili kirurgijom.

Glaukom se prvenstveno liječi kapljicama za sniženje očnog tlaka, koje se uobičajeno kapaju jedan do dva puta dnevno. Danas na raspolaganju imamo čitavu paletu dobrih lijekova. Iznimno je važno biti discipliniran i, bez obzira na to vidite li stalno dobro, kontinuirano primjenjivati zadanu terapiju.

U Poliklinici Laser RI koristimo bezbolne ambulantne laserske zahvate. Laserom se najčešće liječi prirođeni glaukom uskog očnog kuta.

Klasičnom operativnom liječenju glaukoma pribjegava se tek u slučaju progresije bolesti; ako se terapijom kapljicama i laserom bolest ne može kontrolirati.

 

Komplikacije

U manjem broju slučajeva operacija ne postiže dostatno smanjenje pritiska u oku pa je potrebna još jedna operacija ili je potrebno nastaviti koristiti kapi za oči i druge lijekove.
Moguće komplikacije od operacije glaukoma uključuju različite infekcije, upale, krvarenja, previsok ili prenizak očni tlak ili gubitak vida. Većina komplikacija koje se pojave kod ove operacije se može učinkovito liječiti.

Bolesti oka:

Laserska korekcija vida i tretmani pomlađivanja
Ostvarite poklon bon od 555 kn na sunčane naočale u Optici "OKO" prilikom pregleda za lasersko skidanje dioptrije!

ŽELIM PREGLED OFTALMOLOGA