SLABOVIDNOST

Slabovidnost oftalmologija - pojam koji označava razinu vida pri kojoj je je vidna oštrina manja od 50 posto.

Slabovidnost (Low Vision) je pojam koji označava razinu vida pri kojoj je je vidna oštrina manja od 50 posto, nedostatna je za normalnu funkciju vida, a vid se ne može popraviti naočalama, kontaktnim lećama niti liječenjem. Razlozi takvog stanje leže u oštećenju oka ili moždanih centara.

 

Slabovidnost i teleskopske naočale

Vid se ipak može poboljšati uz pomoć teleskopskih naočala koje manje ili jače povećavaju objekt gledanja. Prilikom izrade teleskopskih naočala iznimno je važna suradnja oftalmologa i optičara. U Optici OKO i Poliklinici Laser RI imamo dugogodišnje iskustvo u radu sa slabovidnim pacijentima, kojima uz pomoć teleskopskih pomagala naš specijalist gotovo 20 godina pomaže poboljšati vid u normalnim životnim ritmovima.

Uzroci slabovidnosti

Slabovidnost može nastati u djetinjstvu ili starijoj dobi. Ambliopija nastaje u dječjoj dobi, spada u funkcionalne poremećaje oka. Karakterizira je nepopravljivo oslabljen ili zamućen vid u oku koje naizgled djeluje sasvim zdravo. Slabovidne osobe imaju slabu prostornu oštrinu i percepciju dubine, lošu percepciju kontrasta i pokreta. Kod ambliopnih osoba centar u mozgu zadužen za obradu vizualnih informacija ne prima podražaje slabijeg oka, nego samo zdravog oka. Tako se slabije oko još više „zalijeni“.

 

Rano otkrivanje i liječenje

Čak u 80% slučajeva se pravovremenom dijagnozom i adekvatnim djelovanjem može utjecati na stanje. Nažalost, slabovidne osobe često nisu svjesne svoga stanja. Najbolje vrijeme za djelovanje je između treće i devete godine života, u principu što ranije – to bolje, redovitom okluzijom zdravog oka i posebnim vježbama na koordinatoru. Upravo u tom razdoblju života se razvija točka najoštrijeg vida – makula.

 

Slabovidnost u odrasloj dobi

U odrasloj dobi, znatno rjeđe i u dječjoj, očne bolesti kao što su retinitis pigmentoza , glaukom, atrofije vidnog živca te degeneracije makule mogu bespovratno uništiti vidnu oštrinu. Takvim pacijentima neophodne su teleskopske naočale, kojima se omogućuje služenje računalom, čitanje tiska, rješavanje križaljki i druge statične radnje.

Poboljšanje kvalitete života

Teleskopske naočale su sustav povećala ugrađenih u posebne (tehničke) okvire. One omogućuju isključivo statične radnje (ne smiju se koristiti pri kretanju), za daljinu, kao što je primjerice gledanje televizora, ili za blizinu, kao što je na primjer čitanje knjige ili rad na računalu. Postoje teleskopski sustavi za promatranje predmeta na daljinu, na blizinu i kombinirani sustavi.

 

Pregled za teleskopske naočale

Kvalitetan oftalmološki pregled je neophodan kako bi liječnik mogao odrediti jeste li kandidat za nošenje teleskopskih naočala. Vrlo često se tek pri aplikaciji teleskopskih naočala može procijeniti je li pacijent kandidat za njih ili ne. No, ako se pokaže da ste dobar kandidat, podizanje kvalitete svakodnevnog života je garantirano.

Nakon odabira teleskopskih naočala slijedi edukacija pacijenta o njihovu korištenju, te provjera adekvatnosti pomagala nakon adaptacije pacijenta, obično mjesec dana nakon početka njihova korištenja.

 

Visokokvalitetni sustavi leća

Postoje dva sustava leća koji se koriste u izradi teleskopskih naočala: Galilejev sustav i Keplerov sustav. Prednost Galilejevog sustava jest da je manji i jeftiniji, no ima manju mogućnost povećanja u usporedbi s Keplerovim sustavom. Keplerov sustav ima mogućnost većeg povećavanja, te žarišnu udaljenost veću no kod Galilejevih sustava, no skuplji je, veći, teži i osjetljiviji na pad ili udarac. Mi koristimo provjerene teleskopske sustave firmi Zeiss i Schweizer.

Bolesti oka:

Laserska korekcija vida i tretmani pomlađivanja
Ostvarite poklon bon od 555 kn na sunčane naočale u Optici "OKO" prilikom pregleda za lasersko skidanje dioptrije!

ŽELIM PREGLED OFTALMOLOGA